Welke tools omvat de BIM-viewer van Prostream?

De functies van de Prostream BIM-viewer

In de BIM-viewer kun je jouw 3d-modellen inzien en controleren. Je kunt zowel ifc-files als revit-bestanden omzetten in 3d. De viewer bevat een aantal tools, waarvan we er hieronder een paar toelichten.

1. Cirkelen. Met cirkelen kun je je model eenvoudig verschillende kanten in draaien.

2. Pannen. Pannen is het vastzetten van je model op het gewenste Zoom-niveau. Je model draait nu niet meer mee.

3. Zoom. Eenvoudig je model in- en uitzoomen.

4. First Person. Met de first person-tool navigeer je zelf door je model. Je kunt door iedere ruimte lopen die je wilt. Bij het openen van deze tool zie je een pop-up met toelichting over hoe je door een model navigeert. Rechtsboven zie je waar jij je in het model bevindt.

5. Camera-interacties. Met de verschillende camera-functies ben je in staat het beeld aan te passen.

- Aanpassen aan scherm
Hiermee houd je het model passend in beeld. Verschuift je model uit beeld, dan plaats je het met deze tool weer terug in het midden.

- Brandpuntafstand
"De afstand in milli

meters tussen de sensor van de camera en het midden van het objectief”. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Het is zo dat hoe lager het getal van de brandpuntsafstand, hoe meer je ziet. Dit noemen we groothoek.

Hoe hoger het getal van de brandpuntsafstand, hoe meer het beeld dichterbij gehaald wordt. Je

hebt dan meer zoom.

- Rollen
Hiermee draai je het beeld zonder dat het model draait (het aanzicht).

6. Maateenheid. Diverse tools om afstanden binnen het model te meten (horizontaal, verticaal, hoeken, kalibratie).

7. Doorsnedeanalyses. Mogelijkheid om diverse doorsnedes te maken, zowel horizontaal als verticaal.

8. Document browser. De document browser toont je alle relevante documenten van het gebouw/model (bij Revit-bestanden nog uitgebreider dan bij ifc-files).

9. Levels. Door op een level te klikken, wordt alleen het betreffende level getoond. Klik je er weer op, dan verschijnen alle overige levels weer. Zo kun je dus eenvoudig verdiepingen aan- en uitzetten.

10. Model browser. De model browser toont je alle relevante elementen van het gebouw/model.

11. Eigenschappen. Eigenschappen kun je het beste gebruiken samen met de model browser. Door deze tegelijk aan te zetten heb je alle documenten en elementen van het gebouw bij elkaar en zie je precies wat bij wat hoort.

12. Instellingen. Eventueel kun je de instellingen van de BIM-viewer wijzigen, maar in principe staan deze goed ingesteld voor jouw apparaat.

13. Full screen. Bekijk je model op volledig scherm.

Tip: afhankelijk van het type model biedt de BIM-viewer meer functionaliteit. Bijvoorbeeld: het openen van een Revit-model geeft toegang tot de interactieve plattegronden die in dat model ingesloten zijn, mits dit tijdens de engineering ingeregeld is.