Wat is MFA, hoe stel ik Prostream MFA in, en waarom is dat belangrijk?

Multi-Factor Authenticatie (MFA), wordt ingeschakeld en verplicht voor alle Prostream-gebruikers (tenzij er gebruik wordt gemaakt van SSO) om de accountbeveiliging te verbeteren en bescherming te bieden tegen phishing en diefstal van inloggegevens.

MFA wordt eind juni geactiveerd op Prostream. Tot die tijd is hier alvast te lezen wat MFA is, waarom wij MFA toevoegen, en hoe het gebruik van MFA zal werken.

Wat is MFA?

Tweestapsverificatie, ook wel Multi-Factor Authenticatie (MFA), is een beveiligingsfunctie die een extra laag bescherming toevoegt aan jouw Prostream-account. Door het toevoegen van MFA, wat inhoudt dat we gebruikers verplichten om twee of meer authenticatiestappen te doorlopen bij het inloggen, verhogen we de beveiliging van jouw gegevens. In dit artikel lees je waarom het inschakelen en verplichten van MFA voor alle Prostream-gebruikers belangrijk is. Daarnaast vind je stapsgewijze instructies over het instellen van MFA met behulp van Google Authenticator als voorbeeld. Uiteraard zijn er ook andere authenticatie apps te gebruiken.

Voor wie wordt MFA verplicht gesteld?

MFA wordt ingeschakeld voor alle Prostream gebruikers, met uitzondering van gebruikers die inloggen in Prostream met SSO (Single Sign On via Microsoft). 

Waarom we MFA inschakelen en verplichten voor Prostream-gebruikers

We voeren de MFA natuurlijk niet zonder reden in. We willen jouw gegevens zo veilig mogelijk houden. Hoe dat zit, lichten we hieronder verder toe. 

Verbeterde accountbeveiliging
Door MFA in te schakelen wordt de beveiliging van jouw Prostream-account aanzienlijk versterkt. Het voegt een extra beveiligingslaag toe, waardoor het moeilijker wordt voor ongeautoriseerde personen om toegang te krijgen tot jouw account en gevoelige informatie. Zelfs als jouw wachtwoord wordt gestolen, heeft een aanvaller nog steeds de tweede authenticatiefactor nodig om succesvol in te loggen.

Bescherming tegen phishing en diefstal van inloggegevens
Phishingaanvallen en diefstal van inloggegevens door cybercriminelen komen helaas steeds vaker voor. MFA vermindert de risico's die gepaard gaan met deze aanvallen, door een aanvullende verificatiestap te vereisen bij het inloggen. Een voorbeeld van zo'n extra verificatiestap is het invoeren van een unieke code, die wordt gegenereerd door een app op een mobiel apparaat. Hierdoor is het in het geval dat jouw inloggegevens in verkeerde handen vallen, noodzakelijk dat ze ook fysieke toegang hebben tot jouw mobiele apparaat (telefoon of tablet) om het aanmeldingsproces te kunnen voltooien.

Het instellen van MFA met Google Authenticator

Volg deze stappen om MFA in te stellen voor jouw Prostream-account met behulp van Google Authenticator:

Stap 1: Google Authenticator installeren:

 • Ga op jouw mobiele apparaat naar de Google Play Store of Apple App Store.
 • Zoek naar "Google Authenticator" en installeer de app.

Stap 2: Google Authenticator koppelen aan Prostream

 • Log in op Prostream. Wanneer MFA niet ingesteld is, toont Prostream direct een QR-code om MFA in te stellen. 
 • Open de Google Authenticator-app op jouw mobiele apparaat.
 • Volg de instructies op het scherm om een nieuw account toe te voegen door de QR-code te scannen die in Prostream wordt weergegeven.
 • Als alternatief kun je de verstrekte accountgegevens handmatig invoeren in de Google Authenticator-app.
 • Nadat de QR-code is gescand of de accountgegevens zijn ingevoerd, genereert Google Authenticator een unieke verificatiecode.
 • Voer deze code in de Prostream-interface in om het MFA-instelproces te vervolgen.

MFA stap 2

Stap 3: Herstelcodes noteren

 • Nadat de QR-code is gescand en de verificatiecode is ingevuld en goedgekeurd, toont Prostream eenmalig 10 herstelcodes.
 • Leg deze herstelcodes goed vast en bewaar ze op een veilige plaats. 

Bij het invoeren van de eerste verificatiecode worden eenmalig 10 herstelcodes getoond. Noteer deze herstelcodes, ze worden niet meer getoond en kunnen niet nogmaals opgehaald worden. Herstelcodes kunnen worden gebruikt om een tweefactoraanmelding te voltooien of tweefactorauthenticatie uit te schakelen als je jouw mobiele apparaat verliest.

MFA stap 3.0

Stap 4: MFA-instelling verifiëren

 • In de laatste stap vul je nogmaals een verificatiecode vanuit de authenticator app in. Dit zorgt ervoor dat je kunt inloggen. 
 • Wil je op het apparaat waarop je inlogt slechts één keer in de 30 dagen om een nieuwe verificatiecode worden gevraagd? Vink dan het vakje aan om het apparaat 30 dagen te vertrouwen. 
 • Klik vervolgens op de paarse knop om door te gaan naar jouw Prostream-omgeving. Het instellen is gelukt. 

MFA stap 3-1

Kan je Prostream ook gebruiken zonder MFA?

Nee, zolang je geen gebruik maakt van een SSO kun je na eind juni geen gebruik meer maken van Prostream zonder MFA. Op die manier kunnen we de veiligheid van jouw data beter borgen. 

Problemen met het instellen van MFA?

Wanneer het niet lukt om in te loggen wanneer MFA geactiveerd is, neem dan contact op met ons supportteam.